Szövegszerkesztés vagy írás?

Manapság az internet számtalan lehetőséget szolgáltat, hogy kiélhessük azt, és úgy, amit valójában szeretnénk. Az írás mindig is egy fontos részét képezte az ember történénetének, akár képi, akár szöveges tartalomról van szó.
 

Először voltak a barlangrajzok.

Ma is sokan felütik a fejüket, ha egy új, őskori leletről szóló irományt olvashatnak. Ezt a fajta érdeklődést is tiszteletben tartva többek közt - legyen az egy szertartás része, vagy egy szimpla történetmesélés - eshet választás a különböző formai megjelenéseket, egyéni szerkesztési módot támogató szoftverekre.

Központban az írás.

Ide akár az infografika, a képes információközlés is belefér, de mivel itt az írás jelenti a közös nevezőt, szigorúan erről lesz most szó. Sok szerző nem a számára legkézenfekvőbb módot választja az íráshoz, pedig a bátorság hívószó lehet. Lehetséges, hogy egy szótárakba összegzett tartalom a későbbi kötőszavas kiegészítésekkel jobb választás, mint több .doc file az asztalon, tálcán tartása. Nem csak a kényelem, de a nyújtandó funkcionalitás is lehet alapelvárás.
 

Központban az ember.

A téma komolyságától, illetve az elvárt hatástól függően lehetünk önös érdekből is innovatívak, ezért egyáltalán nem jelent problémát, hogy nem a standard szerint használunk egy programot. A szövegformázás és a képek, grafikonok beillesztése még nem a világ. A tudomány is számos olyan eszközt alkalmaz, ami eltérhet a megszokottól, amik mégis időnként nem várt eredményeket hozhatnak.

Az alábbi programok néhány jelzővel is kiemelhetőek a többi közül, azonban mindezt az információt mégis közlésre érdemesnek tartom.
 

Nincs szükség alábbadni.

Az írásban fontos az idő a témák egymáshoz való viszonya, és az egyéb, amúgy az egész szempontjából mellékesnek tekinthető magyarázó részek, amik első olvasatra nem biztos, hogy a végeredmény részét képezik majd. Ez azonban a rálátást, a fókuszpontot csökkenti valamiféle populáris szempontrendszer javára, ahol azonban már nem az író a tartalom elsődleges alkotója, hanem csak egy másodsorba szorult tudorként szerepel.
 

  • Ha te olyan típus vagy, aki rövid jegyzetekből is képet alkot, akkor a TreeSheets ajánlott számodra, ha ugyanezt valóban mélységekbe nyúlóan tennéd, az Evernote.

  • Ha te szereted a linkbázisú wiki szerkesztést, nem kell alábbadnod, a wikidPad program megteszi, amit szeretnél.

  • Ha idővanalon, tervek alapján dolgozol, az yWriter5 szoftver ajánlható.

Rovatok:

Kategóriák:

Forrás: