Online vektorgrafikus megoldások, szerkesztők

Mára van a köztudatban online irodai Office csomag, kiváló bitkép szerkesztő, különböző egyszerűbb műveleteket végző internetes felület is.
Ezek a megoldások egyre jobb minőségűek, lassabb kapcsolat esetén is -a megfelelő szerver háttérrel- ugyanolyan jól teljesítenek.
A vektorgrafikus programok általában saját fájlkiterjesztéssel rendelkeznek, ami a különböző más programok közti átjárást ellehetetleníti.

Így van ez azonban más típusú program esetében is. Ami miatt most mégis fontos a kompatibilitás, az egy egyszerű példán keresztül látható. Ha esetleg nyomdába szeretnénk küldeni egy ingyenes vektorgrafikus programmal szerkesztett munkánkat, előbb az ott használatos szoftver formátumát ismerve kell átkonvertálni mondjuk az 
Inkscape .svg-jéből (Scalable Vector Graphics).
Természetesen a program ismer több ilyen esetben népszerű formátumot, de mindig akadhatnak kivételek is, ezért a fennti példa csak szemléletesen lehet igaz.
Létezik több gyorsan és könnyen elérhető online konvertáló honlap, ezek a keresőkben a megfelelő formátum (mit-mire szeretnénk), a konvertálás, na és a praktikum kedvéért a free szócska bepötyögése után használatba vehetők, alkalmazhatók.

A felhőszolgáltatás térnyerése magával hozza, hogy ne csak szinkronizálni, közösségben gyorsan könnyen tevékenykedni, menteni, majd másik gépről kattintásra újra kezdeni lehessen a munkamenetet, hanem a szoftverhasználat túlbonyolítása, portolás helyett nagyobb formátumban gondolkodva kézenfekvő magát a programot 
böngészőbe ágyazni.
Ez a folyamat még nem teljesedett ki, csak újdonsült próbálkozások vannak, mivel senki sem adná fel szívesen a bevált technológiát egy újabb megjósolhatatlan sikerű, nagyobb befektetést igénylő vállalkozásért cserébe.
Mindez teljességében érthető, kompromisszumot kell találni a hordozhatóság és a hagyományosan régóta élő megoldások között, aminek a végkifejlete, jövőbeni alakulása kevésbé látható.
A szemlélet azonban él, kiemelkedő eszköz ebben a Fatpaint project.

Rovatok:

Kategóriák:

Forrás: