Kiadványok, vektorok, Inkscape

Bárkinek ajánlható, hiszen az egyszerű szűrőalkalmazás, a rajzeszközök néhány próbálkozás után autodidakta módon elsajátíthatók, a kombinált szűrők alkalmazása azonban lényegesen több időt és energiát vehet igénybe.

Ezekről általánosságban elmondható, hogy csoportosításuk, elnevezésük követi a megértéshez szükséges alapkritériumokat valamilyen formában. A magyar nyelv sajátosságait figyelembe véve is található jó minőségű felületfordítás, azonban rossz, az eredetinél tört angolsággal használhatatlanabb is. Összefoglalva, mindenképp szükséges vizuálisan is követni az effektusok, szűrök hatását (neveit), amit az elnevezés tenne lehetővé, mert ettől válik bármilyen alkotói tevékenység letisztult, mondanivalóval feltöltött eredménnyé.

Rossz hatású képletek, méricskélés nélkül egy vektorgrafikus program lehet legalább annyira kreatív, mint egy előre kitalált, felvázolt munkafázis.

A végeredmény típusától függően (teljes kiadvány, grafika, alak, ábra) érdemes kiválasztani a munkaeszközt, mert elsősorban nem a túl bonyolult munkamenet a fő célirány. Érdemes külön programot, szoftvert használni ha egy kiadványt, és akkor is, ha abban például egy ábrát szeretnénk készíteni. A professzionális Studio végződésű programok -nevek és márka nélkül nem mindenki számára elérhetőek anyagilag és nem is biztos, hogy nagy szükség lenne rájuk, ismerve azt, hogy ingyen elérhető alternatíva is létezik, mert igény formálódott rájuk. Csodákat azonban egy több százezer forintos programtól se várjunk. Vagy elfogadjuk készséggel ennyi pénzért azt a piaci szempontból is képviselt szemléletet, amit reánk rónak az adás-vétellel ezek a tervező, gyártó, forgalmazó cégek, vagy egy kis plusszért cserébe áldozunk a mechanizmusok pontos megértésre valamennyi időt, ami egy nyilt forráskódú program esetén szükséges lehet.

A gyakorlati munka ezután kezdődhet csak, nagyvonalakban a biztos siker érdekében szükséges tisztázni, mi az, amit szeretnénk, hogy a legvégén kirajzolódjon. Ehhez néha elég egy behatás, vagy komolyabb, összetettebb munka esetén vázlat, vagy a már említett teljes előzetes terv.

Az Inkscape-ről annyit érdemes tudni, hogy eléggé erőforrásigényes. A sűrűjébe egyre beljebb haladva pedig még inkább azzá válik az egyre sokasodó számítási feladatok miatt, mégis inkább ábrák, grafikák szerkesztésére alkalmas.

Látványos eredmény gyorsan a "művészi vonalak, vagy ecsetvonások létrehozása" eszköz használatával érhető el. Ezzel egy vonalnak is számtalan csomópontja képződik, ami nyújtható, manipulálható az "útvonalak szerkesztése csomópontok által" eszköz segítségével, miután a fenti menüsorból választva, a hatás fokozható tetszés szerint. Több csomópont kijelölése egyidőben a shift nyomva tartásával lehetséges, a control nyomva tartása és az egérgörgő együtt pedig a képernyő gyors méretezésére szolgál.

Van lehetőség rétegek (fóliák) használatára, ami a különböző objektumok, a háttér külön kialakításában, az átlátható, és ezzel zavartalan munkamenetben nyújtanak segítséget. Mindez lennt a lábléc alsó sorában érhető el értelemszerű kapcsolókkal, úgy mint a láthatatlanná tevés, zárolás, a felső sáv réteg menüpontjából pedig további fontos opciók érhetőek el.

Miután már kitapasztaltuk a rajzeszközöket, képességeiket, érdemes próbálgatni a szűrők menüpont effektusainak hatásait. Általánoságban lehetne mondani, hogy a végtelen számú variációk lehetősége itt túl sok egyszerre, azonban ez majdnem így is van. Próbálkozni, kombinálni és ezzel tapasztalatokat szerezni mégis lehet és kell is.

Minden művelet visszavonható, és már egy két lépésből is lehet céltalanul látványos eredményt produkálni.

Itt érvényesülhet néhány, vagy több művelet után a program erőforrásigényének drasztikus növekedése, de ez racionális gondolkodással sokáig elhúzható. Ez alatt értem azt, hogy egy sokműveletes feladat eredménye lehetséges, hogy újragondolható egynéhány alapfeladat képében, hasonló eredménnyel.

A vektorgrafika alapjában véve sikbeli és térbeli testek, vonalak matematikai alapú manipulálása. Az eredmény az Inkscape által használt svg formátumba, és a már megszokott képformátumokba is menthető illetve exportálható, utóbb tetszőleges méretben.

Inkscape vektorgrafika

A beillesztést, másolást érdemes a "beillesztés megfelelő helyre" menüpontal elvégezni a fenti szerkesztés menüpontból az objektum másolása után természetszerűleg.

Különböző rétegeknél a bonyodalom annyi lehet, hogy amelyik réteget újonnan használnánk, ki kell választani a lennti listából, különben az épp aktuálisba illeszt be a program.

 

 

Ez a kép elég egyszerű, de nem is a látványosság vele a cél. Alapvonalak és egy szűrő eredménye. Kiindulási alapnak viszont az eddig leírtak alapján megfelel.

Gyakran látni az interneten, újságokban egyszerűen vonalakból, szabályos, szép alakzatokból összeállított képet. Bonyolultak, látványosak. Külön-külön sem lenne lehetetlen kialakítani mindezt, de létezik egy egyszerű megoldás, ami két lépésben elvégezhető az alapvonal és legalább egy egyszerű objektum megléte esetében.

Ehhez szükség van az útvonal menüre fent. Itt attól függ, hogy mit szeretnénk, az "objektum", vagy a "körvonal átalakítása útvonallá" pontra. Itt található a "bitkép vektorizálása" nevű opció is, ami szokványos bitképekből konvertál vektoros formátumba kevesebb, több pont elvesztésével. Ez látható nyers eredményen, de ezzel nem is csupán ennyi lenne a cél. Azonban ötlet hiányában a vektoros grafikára jellemző sajátos megjelenéssel ismét feltölthető, immár korlátlanul méretezhető formában.

A körvonal, útvonal a két objektum közül az, amelyiket a második körbefutjaInkscape vektorok majd. Mindenek előtt ki kell egyszerre jelölni mindkettőt a shift nyomva tartásával, majd a fenti kiterjesztések menüpontból kiválasztani a "Létrehozás útvonal alapján" pontot, abban is a "minta az útvonal mentén" nevűt. Ezek után az élő előnézettel tetszés szerint alakítható ki a végeredmény.

A művelet során a másodikból képződő objektumhalmaz nem olvad össze az útvonallal, egy teljesen új objektum jön létre, amit új rétegre helyezhetünk át, alóla az elsőt kikapcsolva, vagy hagyhatjuk ott, az eredeti helyén is.

Inkscape final vector

Rovatok:

Kategóriák:

Forrás: