Ha nem beszélsz angolul, általában torrentezni is nehezebb

Mintha csak a boltba mennénk le kenyérért. Filmet, zenét, játékot, és még egy csomó más hasznos dolgot lehet így megszerezni.

Tíz évvel ezelőtt tele volt az internet torrent oldalakkal. Mára kevesebb van, illetve kevesebb érhető el nyilvánosan is. Pláne olyanból van kevés ami magyar, és használható adatbázissal rendelkezik. 
Két dolog fontos. Hogy a filmnek legyen feliratja, sőt olyan felirat kell, amely a filmet valami módon megszerző, minek is mondjam, "hacker gárda" filmverziójával azonos. Talán a programok feltörése mellett ők is vágják a filmeket? Ezt nem értettem sosem. A cím után van írva az ő nevük, meg a film kódolási információi. Számok, betűk. Legalább hetven százalékban egyezniük kell. Értem azt, hogy a különböző stúdiók megteszik ezt... Egy elcsúszott felirat ugyanis igencsak idegesítő tud lenni.

Az idei filmeknél ez jelentősen megtizedeli a lehetőségeket, de szerencsére van elég nyelvvizsga előtt álló fiatal, vagy nyelvet gyakorolni vágyó már nem húsz éves, kiknek talán a szenvedélyük is a fordítás.
Óriási potenciál van ebben, mert lehet így is reklámozni cégeket, zenekarokat, kiadványokat. Nem az állszentség a dolog lényege. A Google kereső kérésre írtja a találati listájából a torrent file-okat a szerzői jogok miatt.

A torrent alapja, hogy vannak letöltők (leecher) és feltöltők (seeder - SE), ha nulla feltöltő van, a kért anyag nem megy sehova, mert nincs meg az állomány senkinek, csak a hivatkozó torrent fájlt találtuk. 

Kell egy program, mondjuk az egyszerűség kedvéért a BitTorrent (lent) megteszi. Magyar, egy két kattintás, és már jön is az "állományunk" lefelé. A telepítés után a használat egyszerű, úgy hiszem minden a letöltés, vagy a dokumentumok mappába megy, jó helyre, tehát elég csak leokézni mindent ahogyan van.
Sosem hagyjuk, hogy a telepítendő program bővítményeket tegyen fel a böngészőhöz, vagy hogy a rendszerindítással egyidejűleg elinduljon, mert az lassítja a gépet, rontja az egész felhasználói élményt. Elcseszi az egészet, ha már ez a tizedik.
Sajnos a BitTorrent képes erre. Képes lenne a számítógéppel egyidejűleg elindulni. Ez kiküszöbölhető, ha a letöltése után a telepítés folyamán szlengezve a harmadik "OK"-nál kivesszük a pipát a "Create Quick Launch icon" elem mellől, majd a "Next" gomb megnyomása után a "Start BitTorrent when Windows starts up" mellől is. Sőt a "Next" gomb utáni "Yes, I'd love to check out this download!" elem melletti pipa sem kell mindenkinek. Jöhet a "Finish" gomb.

Jön, jön, jön! A kék csík és a letöltési sebesség ugrálása is jelzi. Ez egy sikerélmény lehet bárkinek. Ha már zöld, kész a művelet, amit egyébként egy felugró értesítési ablak jelezni is fog. Ha ezt megvártuk, jobb gomb a fájl nevére és remove. Ne foglalja többé sávszélességét az internetkapcsolatunknak ez az állomány.

A torrent oldalon a Torrent ikon tök jó, de a Magnet ikon még jobb, mert az közvetlenebb, rögtön elindítja a BitTorrent klienst és már benne is van a letöltés a program "memóriájában". Okézni kell.

Egy érdekes videó úgy általában az egészről (ez például egy másik kliens, letöltő program...).

Rovatok:

Kategóriák:

Forrás: