Feliratot a filmnek - ha fogalmad sincs hogyan kell

Legyünk résen. Az egyik legjobb film, videó lejátszó program a VLC player. Könnyed a használata. Valahogy a Google Chrome-ot is megszoktuk a Firefox után.

Öröm nézni, ahogy a nyelvész ismerősünktől megszerzett film elindul, de a felirat meg a film mappájában sehogy sem töltődött be. Csak karattyolás hangzik idegen nyelven. 

Sosem hagyjuk, hogy a telepítendő program bővítményeket tegyen fel a böngészőhöz, vagy hogy a rendszerindítással egyidejűleg elinduljon, mert az lassítja a gépet, rontja az egész felhasználói élményt. Elcseszi az egészet, ha már ez a tizedik.

Védelmezzük a számítógépünket, óvjuk mindentől. A VLC lejátszó nem csinál ilyet szerencsére, tehát nyomkodhatjuk azt, hogy rendben. 
Elindul a lejátszó, az ikonja az asztalon. Fent a címsorban van a "Média" nevezetű panel. Benne rögtön az elsőre a "Fájl megnyitásra" kell kattintani egyet bal egérgombal.
Ez nem is annyira vicces, mert a felirat meg még mindig nincs betöltve. A felirat fájlok kiterjesztése az ".SRT".
Másoljuk a film mellé, ha nincs ott a mappában. Előtte viszont nézzük meg, nincs-e már egy más nyelvű felirat véletlen a film mellett. Azt törölnünk kell, mert szükségünk egyéb esetben az nincs rá.
Nem kell fontoskodni, csak gyorsan el kell távolítani, ha a film mellett még van két, három másik videó fájl is, mondjuk trailer, vagy egy kiollózott, megvágott részlet. A legnagyobb fájl a média tartalom maga.
Az egész olyan alpárian egyszerű, hogy még.

Annyi egyszerűség van a dologban, hogy a lejátszó automatikusan be is tölti a feliratot, ha azonos a neve a videó teljes címével, tehát nevezzük át, ha már mellette van a mappában, vagy később adjuk hozzá a feliratot.

Nyissuk meg a lejátszó programot, nyissuk meg a film média fájlját, aztán a címsor "Felirat" elemére kattintva a "Feliratfájl hozzáadása..." panelelemre. Ez egyébként jobb gombbal a mozivászonra kattintva, a felugró ablakban is megtalálható valahol a panel közepének táján.

Rovatok:

Kategóriák:

Forrás: