A süteménynek, ruhának textúrája van

De van még textúrája az élő fának, a törött üvegnek. Anyagból van, aminek általában szerkezete van, az pedig, ami a felületén látszik, az textúra. A szótár szerint állag, szerkezet, valamint felépítés.

Persze van még egy, a 3D-s programokkal szerkesztett objektumok szerkezete is ezzel borítva ad valós képet, szóval ott úgy mint "matéria", anyag szerepel.
Érdekes fogalom, de legfőképp felépítést jelöl.
A textus szóból ered, ez latinul szövetet jelent, és szöveget is. Hogy ebből, hogy lett a süteménynek és az elfűrészelt fának textúrája? Vagy a macskaköves útnak, esetleg a téglafalnak? Talán onnan, hogy szemmel látható, felfedezhető rajta, tehát a textúrán valamiféle összefüggés, kapcsolat. Minden anyagnak van szerkezete. A fémnek rács szerkezet, a bőrnek mondjuk azok a kis pici barázdák, amik közre fogják a kiemelkedő lemezkéket. Tehát az egyértelműen a szerkezeti felépítésen helyesen kívül érzékelhető anyagi tulajdonság, ami úgymond beborítja a szerkezetet, "színessé" anyagivá teszi, saját tulajdonsággal ruházza fel. Így lehetett a
süteménynek textúrája, és a drága textilnek is. Az olcsó ruhaanyagnak is van, de arra ezt nem mondják, inkább más jelzőkkel illetik. Érdes, durva, kellemetlen tapintású, úgy, mint fogalom és meghatározás, inkább csak a hozzáértő szakértők illetik, miszerint ennek az anyagnak durva textúrája van.
Írni és leírni is csak a szép és jó, de legalább tartalmilag kimerítő dolgokat érdemes. Ne pocsékoljuk a szót tehát, a szó megfoghatatlan és légies volta tehát megmarad. Úgy mint a szerkezetre felülő érzékszervekkel tapasztalható "élesen érdes" fennhangja tovább él, és addig létezik, amíg hozzáértők kritikus szemmel meg nem vizsgálják és el nem választják egymástól a jót és a rosszat.
Onnantól már ez a fogalom is juthat némi tényleges szerephez.
Mondjuk egyszersmind jelölhet sokat mondó tulajdonságot. Hogy miért mondjuk, az a lényeg, nem az, hogy van-e, vagy nincs "ilyenje" valaminek.
Itt ugrik a majom a vízbe, mert míg naivan és önzetlenül hittük, hogy ennek a dolognak, aminek van egy ilyenje, ez egy tényleg olyan fenséges és kitűnő lehet a többi közül, amit most megmutatnak nekünk, mert mi mondjuk eleddig csak a dolgok szerkezetére figyeltünk, arra apelláltunk, szóval addig kiderült, hogy mindennek van a kovalens kötésen túl egyéb tulajdonsága. Mondjuk az, hogy ruganyos, lágy, légies, durva, könnyed, érdes, de lehet strapabíró, kemény és még egy sor kontextustól függő tulajdonságuk is.
A materializmus sokszínű, de csak ha a tárgynál maradunk, és elismerhető a dolog, hogy szorítkozzunk a lényegre, akkor is találunk elég elfoglaltságot magunknak. Ahogy mondani szokás, "a kocka el van vetve".

Rovatok:

Kategóriák:

Forrás: